Novinky – Kuchyně

Kuchyňské ostrůvky - inspirativní i nádherné

interiery.cz |

Moderní a zajímavé pojetí kuchyňské linky, které je v současné době velmi oblíbené.

Kuchyňské ostrůvky jsou ideálním řešním jak pro samostatnou velkou kuchyň, tak spojenou s obývacím pokojem, kde bude ostrůvek působit jako pomyslný předěl mezi kuchyňským a obývacím prostorem. Na rozdíl od klasického pojetí kuchyňské linky v jedné linii ostrůvek poskytuje efektivnější členění pracovní plochy i další úložný prostor a usnadňuje pohyb při vaření.

Play kuchyň s ostrůvkem.jpg

Více o produktu: Play - Scavolini

Kuchyňské ostrůvky s posezením

Ostrůvek v kuchyni lze navrhnout a začlenit do kuchyňské linky různými způsoby. Můžete jej využít jako doplňkovou pracovní plochu a úložný prostor, případně jej můžete využít místo barového pultu a přidat k němu barové židličky, což vám poskytne neformálnější prostor k posezení.

Více o produktech: Carol / Baltimore / Linee

 

Více o produktech: Carol / Baccarat / Baltimore

Vařit i umývat na ostrůvku

Na ostrůvek lze umístit dřez nebo sporák, díky čemuž snadněji vytvoříte pomyslný trojúhelník pracovních zón a pohyb při vaření bude efektivnější. V případě, že máte ostrůvek větších rozměrů, nic nebrání tomu umístit zde současně sporák i dřez. Mezi nimi je důležité zachovat dostatečně velkou volnou plochu (cca 60 cm).

Více o produktech: City / Amélie / Toscana

Ergonomie v kuchyni

Samoa Latea kuchyň se světlými prvky.jpg

Při zařizování a plánování kuchyně je velmi důležité myslet na základní ergonomická pravidla, mezi která patří dodržování některých základních vzdáleností a rozmístění pracovních zón. Mezi zásadní pravidlo při vybavování ostrůvkem je vzdálenost mezi samotnou kuchyňskou linkou a ostrůvkovou částí. Pro pohodlný pohyb a otevírání skříněk se ideálně doporučuje vzdálenost 120 cm. Ať už budete zařizovat jakýkoli typ a tvar kuchyňské linky, měli byste řešit vzájemnou polohu pracovních zón: varná zóna (sporák a trouba), mycí zóna (dřez) a skladování (chladnička a mraznička). Tyto tři zóny by měly tvořit ideálně trojúhelník nebo být v jedné linii, přičemž je důležité, aby mezi mycí a varnou zónou byl odkládací prostor alespoň 60 cm. Součet všech vzdáleností mezi pracovními zónami by neměl být větší než 6 m. Ideální vzdálenost mezi jednotlivými zónami je 90 - 120 cm

Více o produktu: Samoa Latea - Oresi

Netradiční pojetí

Více o produktech: Flux / Diesel Social / Scenery

 

Další fotografie pro vaši inspiraci:

- KUCHYŇSKÉ OSTRŮVKY

- KUCHYŇSKÉ LINKY

- VNITŘNÍ VYBAVENÍ